dissabte, 13 de març del 2010

PUBÀLGIA O OSTEOPATIA DINÀMICA DE PUBIS

Aprofite estes festes per a parlar d'una lesió que afecta a molts futbolistas, des de xavals molt jovenets (cadets) fins als jugadors més importants (Raul, Kaká, Guti, i molts més). En el cas del nostre equip, tenim a Carlos, que va arrastrant-la des de pràcticament tota la temporada.
La pregunta que es fa la gent en general, i els entrenadors, preparadors físics, en particular, és: perquè és produix ?. Què s'ha de fer per a no caure en aquesta lesió?
Intentaré aproximar-vos a la lesió.
En principi, tots sentim parlar de músculs adductors, múscul recte, osteopatia,etc, I qui són estos músculs.?
Per a que no es faça un post massa llarg, aprofitaré els hiperenllaços, i d'esta manera, si aneu picant sobre ells, podreu anar entenent el tema. 
Els músculs adductors (piqueu ací), com heu vist, aproximen la cama cap  a dins, i podeu veure que s'inserixen en la zona del pubis
Els músculs rectes de l'abdomen  (piqueu ací)  prenen el nom de la forma que tenen, i serveixen entre altres funcions per a estabilitzar la columna vertebral, enfortir la zona de l'abdomen, protegir òrgans vitals, etc.
L'osteopatia dinàmica de pubis és una lesió a nivell de pubis originada per microrrotures  en la zona del pubis   o ingle que si no s'agarra a temps, pot acabar amb la vida esportiva del que la patix (futbolista, atleta, esquiador, etc); comença  en unes lleugeres molesties, però al final pràcticament no li deixa fer cap activitat física.
Causes ?. Poden ser molt diverses, però en general apareix  quan hi ha un sobreentrenament (pretemporada) o un agument de competicions, o per jugar en terrenys durs (camps de gespa artificial) , cops continuats en la zona (en porters en caure a terra en les aturades).
L'origen es creu que es degut a un desequilibri entre els músculs que s'inserten al pubis, per un costat, els de la musculatura abdominal (recte, oblicus, transvers), i per els músculs addductors de la cama (adductor llarg i recte intern). Estos dos grups de músculs realitzen una acció antagònica; els adductors tiren cap a vall, i els abdominals tirant en sentit contrari. Si hi ha un desequilibri entre tots dos grups, això acaba creant microrrotures. Aquest desequilibri pot ser originat per un desenvolupament excesiu dels músculs adductors de la cama respecte  als als abdominals); es força molt xutant, corrent, canviant de ritme i de direcció de la marxa.
Com es pot previndre? Amb un escalfament suau, amb estiraments suaus, entrenament per a potenciar els dos grups de músculs, i en acabar els entrenaments o partits estirant correctament. En moltes ocasions veiem que els estiraments es fan nomésal principi, i quan s'acaba, en canvi es preseta molt poca atenció, amb poqueta cosa, es va a la dutxa. En el següent enllaç, podem veure diferents exercicis on es potencia o es fan estiraments -->;Piqueu ací.,i ací 
Vull que quede clar que aquest post no va amb la intenció de criticar als nostres entrenadors (Jordi va tindre la lesió l'any passat, i Carlos l'arrastra des de pràcticament l'inici de la temporada); l'unica intenció que tinc és que tots conegam un poc més sobre les lesions que en un moment donat podens sofrir els nostres jugadors, i que quan parlem, ho pugam fer amb coneixement de causa.
I una cosa si que està clara, si quan tens les molèsties no pares totalment l'activitat esportiva i et recuperes, la lesió va a més, i al final no queda més remei que operar, operació per cert bastant dolorosa en quan a la recuperació posterior .Futbolistes operats (Joseba Llorente, Alexis del València, Aimar, etc)
Vos deixe amb un video que he fet a partir d'un reportatge que va fer la cadena CUATRO sobre les lesions dels futbolistes del Real Madrid 
Osteopatia de Pubis en Real Madrid. Cuatro from cfsanpedro on Vimeo.